Soalnya Bukan Jurulatih

1. Piala Thomas yang berakhir di New Delhi jelas memperlihatkan betapa sukan mampu menyatukan segala kaum atas nama negara walaupun timbul polemik baru yang dicetuskan Dr Ridhuan Tee berhubung kenyataannya jika Misbun menentang Lin Dan. Secara umumnya semua pihak melihat dari sudut yang positif dan mengenepikan sentimen politik. Namun demikian, timbul tanggapan berhubung kehebatan Park Joo Bong selaku Ketua Jurulatih dan Izuan Ibrahim rakyat Malaysia kelahiran Kelantan yang menjadi jurulatih kepada pemain perseorangan Jepun, Kento Momota yang menewaskan pemain negara, Chong Wei Feng dengan straight set 21-15, 21-17. Kenyataan media bahawa “Di sebalik kejayaan pasukan Jepun merangkul kejuaraan Piala Thomas kelmarin, ramai tidak mengetahui pasukan negara matahari terbit itu sebenarnya dibantu oleh anak Malaysia”.

2. Jika dilihat secara lebih rasional dan berpijak kepada bumi nyata, kedua-duanya pernah menjadi jurulatih di Malaysia tetapi kena Malaysia tetap gagal? Politik dalaman BAM yang lebih mementingkan kelompok? Politiking berlebihan itulah yang merosakkan sukan negara bukan saja badminton malah semua sukan di negara ini. Di samping itu disiplin dan budaya yang diamalkan menjadi penentu gagal atau berjaya sesuatu pasukan termasuk dalam peperangan. Bawalah jurulatih dari langit atau planet Marikh sekalipun negara tidak akan mampu melahirkan juara atas faktor yang disebutkan.

3. Dalam bidang bolasepak juga Jepun kini setanding pasukan-pasukan ternama dunia. Itu belum lagi sukan lumba kereta dan lain-lain. Puncanya apa? Ia adalah kerana semangat, disiplin dan budaya kerja serta kehidupan yang sukar dilakukan oleh rakyat negara ini. Ketika saya dalam rangka lawatan tugas rasmi pemimpin negara ke negara tersebut, saya amat kagum dengan budaya kerja mereka. Jam 9 malam masih menyala lampu-lampu di pejabat-pejabat dan jika ada yang pulang awal ke rumah akan minta oleh anak isteri agar tidak terus pulang ke rumah kerana ianya memalukan keluarga yang dianggap pemalas. Sikap menghormati kerja dan tugas yang diamanahkan tanpa mengira tingkat hirarki dalam organisasi menambah kekuatan budaya murni mereka. Jika tidak, mana mungkin mereka bingkas bangun di saat kejatuhan yang melumpuhkan negara matahari terbit itu.

4. Dalam bukunya “Why Japan is No.1”, Ezra F. Vogel merumuskan kehebatan Negara Jepun yang mencapai taraf dunia, adalah disebabkan oleh budaya yang diamalkan oleh masyarakatnya. Tidak sampai 20 tahun selepas kalah Perang Dunia Kedua, bangsa Jepun bangkit dari kehancuran Hiroshima dan Nagasaki, menjadi kuasa besar yang seterusnya menggegar dominasi Amerika Syarikat dan Eropah. Kebangkitan Jepun dalam tempoh yang cukup singkat bukan disebabkan oleh wang, bukan juga kebetulan, tetapi kerana budaya yang diamalkan oleh mereka. Apakah budaya yang menjadi amalan mereka itu? Pertama sekali ialah disiplin, masyarakat Jepun begitu tinggi displin mereka dari segi ketepatan masa, kepatuhan kepada ketua, kekemasan berpakaian. Keduanya teliti. Teh Jepun yang dibancuh, adunannya dan cara menghidangnya cukup tertib sehingga posisi meletak sudu bancuhan teh turut diambilkira. Cara bekerja sangat mementingkan ketelitian sehingga kereta Jepun dikenali sebagai produk yang “zero defect”, tiada sebarang kecacatan. Ketiga ialah kaizen, pembaikan yang berterusan atau “continuous improvement”. Budaya kaizen digambarkan melalui usaha dan latihan berulang – ulang sehingga mencapai tahap kesempurnaan (perfection).

5. Oleh itu, sebelum membandingkan negara kita dengan mana-mana pihak, jadikan amalan untuk mewujudkan situasi sama dalam semua hal dan hanya berbeza dari satu sudut sahaja sebelum membuat perbandingan. Budaya ‘harakiri’ dan bertanggungjawab atas kegagalan juga bukan budaya kita tetapi menjadi budaya negara Jepun. Jika kita tidak mahu negara dibandingkan dengan tindakan meletak jawatan sekiranya berlaku kecelakaan (bukan celaka), maka kita juga tidak wajar membandingkan negara dalam hal lain yang akar permasalahannya juga tidak sama. Sama seperti membuat perbandingan harga bahanapi dengan negara jiran sedangkan berapa pendapatan perkapita, samada negara tersebut negara pengeluar minyak atau sebaliknya dan lain-lain harus diambil kira sebelum perbandingan dibuat. Jika itu ada, maka lakukan perbandingan seperti yang dikehendaki.

6. Sakit kepala urut perut bukan jawapannya. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kepuncak ketinggian. Namun,setelah ditimpa penyakit lalai dan malas, peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit. Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan budak-budak. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar ( Hamka).

Walahualam
~ sani ~

thomas cup

Advertisements

One thought on “Soalnya Bukan Jurulatih

  1. Pingback: ‘Bagai pengemis’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s