DEDAH DADAH

As-Salam

1. Muka depan Harian Metro hari ini memaparkan berita bertajuk “Bonus Pistol – Penyeludup dadah dapat hadiah istimewa”. Pemberita melaporkan peningkatan kejadian jenayah tembak di Kelantan dipercayai ada kaitan hadiah pistol oleh sindiket pengedaran dadah kepada anggota yang berjaya menyeludup masuk dadah dari Thailand ke negara ini. Lebih besar nilai dadah berjaya diseludup, lebih canggih pistol yang diterima.

2. Dari sudut hukum akalnya, segala punca kejadian tembak dan pembunuhan yang berlaku di dalam negara sekarang berpunca daripada DADAH. Maka untuk itu, cuba kita sama-sama renung kembali pengistiharan perang negara tercinta terhadap DADAH. Sejak bila dadah diistiharkan musuh utama nombor satu negara? Jika musuh nombor satu begini caranya kita berdepan, yang nombor dua hingga ke belakang tu faham-fahamlah.

3. Seawal tahun 1983, kerajaan telah mengambil satu pendekatan baru memerangi wabak dadah di negara ini dengan mengistiharkan dadah sebagai ancaman kepada keselamatan negara. Falsafah dasar ini bertujuan melahirkan masyarakat Malaysia bebas daripada dadah. Ketika itu dadah dianggap sebagai musuh nombor satu negara. Pengistiharan ini dibuat memandangkan penagihan dadah dalam negara akan mencapai tahap epidemik(epidemic proportion) sekiranya langkah-langkah tegas tidak diambil untuk membanterasnya . Sasaran utama penagihan dadah ialah generasi muda yang merupakan tulang belakang dan harapan negara di masa hadapan dan penagihan dan pengedaran dadah yang berleluasa boleh mengancam kesejahteraan sosio-ekonomi , rohani dan budaya rakyat jelata dan seterusnya melemahkan ketahanan nasional dan keselamatan negara.

4. Pada tahun 1985, JKAD telah merumuskan Dasar Dadah Negara di mana pencegahan dijadikan strategi utama merangkumi pencegahan awalan, pecegahan kemasukan serta penguatkuasaan undang-undang dan ini diikuti oleh pemulihan. Pencegahan dan pemulihan adalah dua strategi utama, manakala kemajuan tenaga manusia dan penilaian kerjasama antarabangsa dan penyelarasan merupakan strategi sokongan. Dasar ini telah ditukarkan kepada strategi baru oleh Majlis Dadah Kebangsaan. Namun demikian, apa jadi dengan perancangan dan segala agensi yang diperkasakan di bawah Majlis Dadah Kebangsaan ini? Sudah ratusan juta dan mungkin bilion ringgit dikorbankan dalam usaha membasminya kenapa ianya masih berleluasa? Jawapan mudah sering dicampakkan adalah masalah dadah adalah masalah sejagat, tetapi jika di pusat hiburan, kampung dan bandar secara terbuka ianya berlaku, apakah ianya masih relevan alasan mudah ini digunakan? Apa jadi dengan agensi-agensi yang diberi kuasa dan diamanahkan? Pengedaran dan penjualan dadah itu satu jenayah, ia bukan saja terletak di atas kepala agensi atau jabatan yang tertulis perkataan DADAH sahaja. Dalam kes-kes yang lazim ditangkap (‘seizable offences’) mana-mana anggota polis boleh menangkap tanpa waran, seseorang yang melakukan satu kesalahan. Kenapa ianya berlaku? Apakah ini transformasi dan KPI yang ditetapkan oleh kerajaan kepada kementerian dan jabatan yang berkaitan?

5. Pendekatan hangat-hangat tahi ayam bukan budaya yang patut dilakukan oleh negara yang berhasrat menjadi negara maju. Ianya budaya negara ‘main masak-masak’ atau syarikat Skim Cepat Kaya (SCK) yang akan lesap lepas mendapat untung. Apakah tahap negara yang diwar-warkan kepimpinan sebagai cemerlang, gemilang dan terbilang dan diikuti 1Malaysia hanya menuruti pendekatan atau modus operandi SCK ? Perjawatan dan kekuatan pegawai dan anggota bertambah, staff dan kementerian meningkat, gaji, elaun dan pangkat diperbesar dan diperluaskan, mana mungkin hasil boleh menguncup? Jika kemampuan berada di bawah daripada ancaman, kajian mesti dilakukan untuk mengatasi masalah yang meruncing. Cadangan harus diangkat kepada kerajaan untuk menambahbaik serta menambah peruntukan. Yang utama adalah penyelesaian masalah dan aspirasi rakyat menjadi keutamaan sejajar dengan slogan “Pencapaian diutamakan, rakyat didahulukan”.

6. Pepatah ada mengatakan “Hanya orang yang berada dalam kebenaranlah orang yang bebas”. Oleh itu, saya merasa saya bebas dan merdeka untuk berkongsi rasa agar sama-sama kita menjaga negara yang kita cintai demi kelangsungan kehidupan rakyat yang dahagakan kestabilan ekonomi, politik dan keselamatan.

Wallahualam

~: hnbk :~

merdeka atau mati

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s